Édes ízű prebiotikus rostkomplex, cikóriából származó frukto-oligoszacharidok és akácia rost keveréke.
Az inulin a fruktán nevű rostok közé tartozó, növényekben megjelenő poliszacharid.
Bizonyos növények inulin formájában tárolják az energiát, leggyakrabban a gyökérben és a rizómákban. Az inulint szintetizáló növények többségében nincs keményítőtartalék. Az inulin egy hosszú fruktóz láncokból felépülő összetett cukor, azaz poliszaharid. Vízben oldható, emészthetetlen növényi rost. Nagy mennyiségben van jelen a cikóriában, a csicsókában, az articsókában, a jamgyökérben, a banánban, a spárgában, valamint a hagymafélékben.
Az egészséget támogató hatásai közül talán a legfontosabb, hogy hozzájárul a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és segíti az optimális állapot visszaállítását. Az inulin oldható rost, amelynek prebiotikus szerepe van. Mivel az inulin nem emészthető. Édes íze miatt kiváló édesítőszer, ráadásul teszi ezt úgy, hogy harmadannyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor. A szervezetben nem alakul át monoszacharidokká, így nem növeli a vércukorszintet, ezért cukorproblémával küzdők is fogyaszthatják.
Az inulin prebiotikum, táplálék a jótékony bélbaktériumok számára. A szervezet nem képes cukorként megemészteni, ezért érintetlenül jut el a vastagbélbe, ahol elsősorban a bifidobaktériumok és laktobacillusok szaporodását ösztönzi. A kutatások igazolták, hogy míg a csecsemőkhöz kapcsolódó bifidobaktériumok típusai az anyatej oligoszacharidjait fermentálják, a felnőttekben megtalálható fajok növényi oligoszacharidokat használnak. Így kerül képbe az inulin, mint hosszú láncú, komplex fruktooligoszacharid. A bifidobaktériumok előnyei közé tartozik a patogén baktériumok számának növekedésének gátlása, az immunrendszer stimulálása, az ásványi anyagok felszívódásának javítása és a B-vitaminok szintézise. Ezen folyamatok révén javítja az anyagcserét, fokozza a kalcium, a magnézium, a vas felszívódásának hatékonyságát. Rendszeres fogyasztása megszünteti a fokozott gázképződést, a puffadást és a székrekedést. Kutatások igazolták, hogy fogyasztása enyhíti az IBS, az irritábilis bél szindróma és a Crohn-betegség tüneteit is.
Egyetlen gondot az jelentheti a fogyasztása kapcsán, hogy a moderkori, nyugati táplálkozás régóta nélkülözi a szükséges mennyiséget ezen rostokból is, így – optimális bélflóra híján – okozhat kellemetlen meglepetéseket nagyobb adag elfogyasztása. Elég csak a csicsókára gondolni. Míg őseink 3-4 generációval ezelőttig burgonyát szinte egyáltalán nem fogyasztottak, csicsókából viszont akár annyit, ami napi 150 grammnyi inulint juttatott a szervezetükbe. Ez a mennyiség egy mai európai ember számára finoman szólva is megterhelő, ‘gázos’ lenne……..
A vastagbélben zajló fermentáció folyamán a hosszú láncú, akár 30-40 alkotóelemből álló poliszacharidok rövidebb, 2-7 elemből álló egységekre bomlanak. Ezen folyamat közben - a baktériumok munkájának mintegy melléktermékeként - gázok szabadulnak fel. Minél hosszabb a poliszacharid lánc, annál lassabb a feldolgozása, cserébe annál több a megtermelt gázok mennyisége is. És persze minél problémásabb a vastagbélben uralkodó bakteriális helyzet, annál problémásabb ezen rostok feldolgozhatósága....
A LABO NOIR COMPLEX INULIN elkészítése folyamán enzimatikus bontással - vegyszermentes, vizes, áztatátos technológiával - a hosszú láncú poliszacharidokat irányítottan, minimum 95%-ban, zömében 2 és 3 elemből álló, mellette minimálisan 4 molekulából álló, úgynevezett rövid láncú fruktooligoszacharidokká ‘daraboljuk’, ezáltal a kutatások által igazolt jótékony hatások megtartása mellett minimalizálódhat a rostok vastagbélben való feldolgozása kapcsán esetlegesen megjelenő kellemetlen puffadás, teltség érzet.
Pont, mint a fehérjéinknél. Külső, irányított folyamatokban ‘emésztjük elő’ a hasznos tápanyagokat, hogy a szervezet számára minél könnyebben, problémamentesebben legyen hasznosítható a végeredmény.
Marha ----> csont, szalag, porc, ízület ----> kollagén peptidek
Zöldség ----> inulin ----> rövid láncú fruktooligoszacharidok