Rizsek
Fehér, barna, vörös, fekete, lila, vad
Bizony, ezek mind RIZS típusok lehetnek!
Ugye, milyen messze jutottunk a 20-30 évvel ezelőtti “A” rizs - “B” rizs felosztástól?
De mi a különbség? Lássuk a tényeket és pár érdekességet!
A fehér és a barna tulajdonképpen ugyanannak a rizsnek két különböző feldolgozási formája (legyen az jázmin, basmati, rizottó vagy akár sushi jellegű rizs fajta). A fehér rizs hàntoláson és fényezésen esik át, vagyis korpa- és csíramentes, míg a barna rizs hántolatlan és fényezetlen, tartalmazza a korpát és a csírát.
A vadrizs valójában nem igazi rizs, hanem egy fűféle magja.
A vörös rizs színét a korpa rétegében található antioxidánsok adják. Magas rost- és tápanyagtartalmú rizsfajta.
A fekete rizs más nevén “tiltott rizs” az ősi Kínában kizárólag a császári család számára volt fenntartva, a köznép számára tiltott volt a fogyasztása. Gazdag antioxidánsokban, különösen antocianinokban.
A lila rizs legismertebb fajtája a Jasberry cégtől származik, évtizedekig tartó természetes keresztezés eredményeként jött létre, géntechnológiától mentes. Sötétlila színét szintén az antocianin nevű antioxidánsnak köszönheti, és lágy, aromás ízű.