Ahogyan azt a Rólunk írt összefoglalóban is említettük, a 3ebio.hu megnyitásának hátterében nem egyszerűen csak profitorientáltság és a manapság divatos „biohullám” meglovagolása állnak. Esetünkben a saját egészségi állapotunkon tapasztalt anomáliák és az azokra hosszú kutatómunka és kísérletezések eredményeképpen talált megoldások és felkutatott alapanyaglelőhelyek jelentik a webshopnyitás motivációját, alapját és hátterét. Adja hát magát a helyzet, hogy erről szóljon első blogbejegyzésünk is.
Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy sem orvosok, sem diplomás táplálkozási szakemberek nem vagyunk, így – bár a megállapításaink hosszútávú elméleti és gyakorlati kutatásokon és tapasztalatokon alapulnak – az általunk leírtak nem számítanak hivatalos egészségügyi tanácsadásnak és forrásnak, továbbá nem helyettesíthetik a szakemberek által közzétett információkat. (Még ha a szakemberek által hirdetett táplálkozási elvek sok esetben negligálnak is bizonyos kutatási eredményeket és racionalitásuk is megkérdőjelezhető...) Vállalkozói ambícióink mellett sportolóknak és sportszakembereknek nevezhetjük magunkat hivatalosan, a táplálkozástudományba önfejlesztési céllal, önszorgalomból tanultunk bele.
Bár gyermekkorunk óta sportolunk, a táplálkozással kapcsolatos tudatosságunk huszonéves korunkig - finoman szólva - szunnyadt... Ettük és ittuk, ami ízlett és ahogyan kívántuk, azt, ami a legkönnyebben elérhető volt, a legközelebbi boltban, vagy akár a sarki pékségben. Bár visszagondolva már gyermekkorunkban is voltak árulkodó jelek (gyakori betegségek, fejfájás stb.), de akkor még nem állt össze a kép... Aztán a főiskolai / egyetemi, Budapesten töltött évek során szépen lassan jöttek az egyre nagyobb egészségügyi problémák: ízleti fájdalmak, vesegyulladás, rendszeres izomhúzódások, vakbélgyulladás, rendszeres felfázások, hormonproblémák. Kb. 10 évvel ezelőtt, amikor már elég nagy volt a baj és a konvencionális orvostudomány eszközei nem voltak képesek segíteni, alternatív utakat próbáltunk meg keresni. Akkoriban még kevésbé volt elterjedt a „mentesség” a táplálkozás terén, leginkább a cöliákiás gluténérzékenységről lehetett hallani, de pl. ételérzékenységekről, gyulladáskeltő ételekről kevésbé. Egyéni kísérletezések és holisztikus szemléletű egészségügyi szakemberek segítsége nyomán sikerült „meggyógyítanunk magunkat” és felismerni a táplálkozás és az egészségi állapotunk közötti összefüggéseket, a megfelelő táplálkozás gyógyító erejét, mely akkor is segít, amikor pl. minden antibiotikum csődöt mond... Ezekről az összefüggésekről még számos blogbejegyzés fog születni, ezért most csak röviden vázolnánk a lényeget...
Kiderült számunkra, hogy a modern egészségügyi problémák nagy részét az okozza, hogy a mai, széles körben elérhető élelmiszerek jelentős része gyulladáskeltő hatással bír a szervezetünkre nézve. Ezt kombinálva egyéb, szintén jelentős faktorokkal, mint a stressz és lelki tényezők, nagyon változatos problémák és panaszok fordulnak elő, a már említett gyakori fejfájás, vagy az alvászavar, hasfájás, ízületi fájdalmak mellett komolyabb szervi gyulladásokat, szénhidrátanyagcsere zavarokat, hormonproblémákat is okozva. Kitapasztaltuk és megtudtuk, hogy a leggyakoribb gyulladáskeltő összetevők a glutén, tej, tojás, de pl. a szója, kukorica és a burgonya is. Amint ezeket elimináltuk (vagyis nem fogyasztottuk), az egészségi állapotunk jelentősen javult. Természetesen nem napok vagy hetek, inkább hónapok-évek voltak szükségesek ahhoz, hogy a fennálló gyulladásos állapotok megszűnhessenek.
Ezen idő alatt – vagyis már kb. 10 éve – váltottunk tehát irányt a táplálkozásunkban és az életmódunkban, a gyulladáskeltő összetevők kiiktatásán túl egyre inkább csökkentve a feldolgozott, finomított összetevőket tartalmazó, tömegesen előállított, silány minőségű ételeket. Mindez természetesen azt is jelentette, hogy redukálódott és módosult az általunk fogyasztott élelmiszerek összetevőinek száma, ahogyan a mások (pl. éttermek) által előállított élelmiszerek fogyasztása is, hiszen biztosan csak arról az ételről tudhatja az ember, hogy mit tartalmaz és milyen minőségben, amelyet ő maga készít el. Így jutottunk el oda, hogy a „Mit eszünk?” kérdés mellett a „Milyen minőségű alapanyagokat szerzünk be?” kérdéskör is nagy szerephez jutott, mert lehet „papíron” egészséges pl. bármilyen zöldség és gyümölcs, ha egy frissen gyomirtózott talajban, folyamatos növényvédőszer alkalmazás mellett, akár mesterséges hozamfokozókkal termelték meg. Kérdés tehát, hogy vajon néhány, egészségesnek kikiáltott élelmiszer nem árt-e többet, mint használ, amennyiben az egészséges életmód szempontjából nem megfelelő módon termesztik / gyártják? Vagy ha az előállítása során különféle anyagokat adnak hozzá, hogy még finomabb, hosszabban eltartható, szállítás során kevésbé sérülékeny, imponzánsabb megjelenésű és állagú stb. legyen?
Tapasztalatunk szerint nem mindenre garancia, de legalább egy lépéssel közelebb tudnak vinni a megoldáshoz az ökológiai gazdálkozásban megtermelt, vagyis „bio”[1], vagy legalább vegyszermentes élelmiszerek. Továbbá megfigyeltük, hogy amennyiben rendben van a „mit” és a „milyen minőségben”, nem is annyira a „mennyit” kérdésköre lesz a mérvadó, amit manapság számos diétával és táplálkozással kapcsolatos fórumon hangsúlyoznak és hirdetnek, középpontban a kalória, mikro- és makrotápanyagok (=vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és fehérje, szénhidrát, zsír) mennyiségére vonatkozó napi ajánlásokkal. Egy leterhelt immunrendszer, egy gyulladt test ugyanis sosem lesz képes az elvárható módon reagálni mennyiségi változtatásokra az étrendben, ahogyan a sokat hangsúlyozott „változatos étkezés” vagy éppen ellenkezőleg a „mentesség” betartása sem lesz hosszútávon valóban egészséges, ha az, amit megeszünk, nem megfelelő minőségű élelmiszer (pl. gluténmentes címkével számos élelmiszer van ellátva, melynek egészséges mivolta egyértelműen megkérdőjelezhető, mi több, akár még egészségtelenebb is lehet, mint egy jó minőségű, gluténtartalmú étel).
Manapság azonban azzal szembesülünk, hogy egyre nehezebb megfelelő minőségű, minél inkább természetes forrásból származó összetevőket tartalmazó, kíméletesen és kevésbé feldolgozott élelmiszereket találni. Pláne egy helyen, egy üzletben. Hiába terjedtek el a bioboltok az utóbbi időben, még bennük is úgy kell „vadászni” a minőséget, hiszen a „biobiznisz” virágzásával és az egyre növekvő érdeklődéssel együtt a bioboltok kínálatának felhígulása is együtt jár(t). Mivel mi évek óta kutatjuk a minőségi reform alapanyagokat és termékeket, mostanra olyan bázisunk alakult ki beszerzési forrásokból, melyet úgy érzünk, megéri megosztani szélesebb körben is. Így jutunk hát el a gyorséttermi ételektől és tömeggyártott péksüteményektől egy mindenmentes, bio termékeket előtérbe helyező webshopig és oda, hogy bizonyos gyártók termékeinek ún. első betárolási helyeként működünk, vagyis Magyarországon csak mi forgalmazzuk őket (lásd pl. Schalk Mühle, Dr. Goerg termékek).
Reméljük, hogy a sokéves kísérletezés, megfigyelés, kutatás és tapasztalat nyomán bevált élelmiszerek mások egészségére is válnak, jó böngészést és vásárlást kívánunk! :)
[1] Hogy ezalatt pontosan mit is értünk, az szintén egy következő bejegyzés témája lesz...